Energie-efficiëntie

Milieu is een van de drie MVO-pijlers. Binnen milieu gaat ongetwijfeld de meeste aandacht naar energie, omdat op dat gebied de meeste winsten te halen zijn, zowel door rechtstreekse besparingen als door investeringen in energie-efficiënte apparaten en infrastructuur. Uit de ervaringen van QUADRANT en BUSINEXT blijkt dat voor vele ondernemingen het duurzaamheidsverhaal begint bij acties die moeten leiden tot een grotere energie-efficiëntie.

STEEEP – Support and Training for an Excellent Energy Efficiency Performance

140626_Steeep logotype final 72dpi

Ook voor Europa is energie-efficiëntie een prioriteit, in het kader van het bereiken van haar klimaatdoelstellingen. Via tal van projecten probeert zij bedrijven aan te moedigen om hun energieverbruik te beperken en te optimaliseren.

STEEEP is een Europees project waarin gedurende drie jaar (2014-2017) 630 Europese kmo’s worden begeleid bij de implementatie van energie-efficiënte maatregelen. Uiteindelijke doelstelling is om te komen tot een energiebesparing van 10 à 15%. Het project is een initiatief van kamers van koophandel uit tien Europese landen onder coördinatie van Eurochambres en wordt gecofinancierd door het Intelligent Energy Europe Programme.

In België engageerden negentien kmo’s uit de regio’s Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen zich bij de start in oktober 2014 om hun energieverbruik in kaart te brengen en energiebesparingen te realiseren. Ze nemen deel aan collectieve workshops waar ze kennis maken met verschillende thema’s zoals verlichting, verwarming, koeling, enz. Tijdens de workshops kunnen ze ervaringen uitwisselen over energiebeheer en besparingstechnieken. Ook grotere bedrijven uit de regio nemen deel aan deze workshops.

In totaal worden er negen sessies georganiseerd. De onderwerpen en data worden in onderling overleg bepaald. Ook bedrijfsbezoeken staan op de agenda en worden waar mogelijk aan de besproken onderwerpen gekoppeld. Ten slotte wordt elke onderneming nog individueel begeleid bij de effectieve implementatie van de energiebesparende maatregelen.

Eind februari 2017 liep het project af. STEEEP pagina partners VOKA – Kamers van Koophandel

Resultaten voor deelnemende bedrijven
Air Liquide Hospital Care heeft een gemiddelde energiebesparing gerealiseerd van 12%. Hun verhaal is te lezen op p.9 van de success stories brochure. Verneem ook meer over het project in het artikel van energieadviseur Kristien Depraetere van Voka – KvK Vlaams-Brabant.

Hoe zijn de Europese partners te werk gegaan en welke conclusies en aanbevelingen formuleren zij?

co-funded-iee-horiz_en

De auteurs zijn als enige verantwoordelijk voor de inhoud van deze webpagina, die niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weergeeft. Het EASME noch de Europese Commissie zijn aansprakelijk voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de erin vervatte informatie.

 

 

Covid-19: Een vorm van overmacht?
Gratis toegang tot eTranslation, het machinevertaalsysteem van de Europese Commissie!
Covid-19: Wij helpen u!
Neem deel aan onze enquête over het effect van covid-19 op Belgische bedrijven in het buitenland!
Covid-19: Buitenlandse steunmaatregelen voor ondernemingen
Oproep aan Belgische firma’s met activiteiten in China
Interregionaal Webinar – Cracking Supply Chain