De geschiedenis van de Kamers van Koophandel
De Belgische Kamers van Koophandel kennen een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1665. We nemen samen even een reis door de tijd.
De Belgische Kamers van Koophandel kennen een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1665. We nemen samen even een reis door de tijd.
De eerste kamer van koophandel werd opgericht in Marseille in 1599. Kamers voor handel en nijverheid ontwikkelen zich overal in Europa vanaf de 17de eeuw vanuit het streven van kooplui om hun kennis samen te brengen in een organisatie die de economische belangen van hun stad en streek zonder eigenbelang en zonder onderscheid kan verdedigen en promoten. Deze oorsprong en de specificiteit van hun missie heeft de Kamers van Koophandel toegelaten te overleven en zich verder te ontplooien doorheen politieke, sociale en economische turbulenties. Lokale en regionale omstandigheden hebben ertoe geleid dat sommige kamernetwerken een publiekrechtelijk statuut hebben en andere een privaatrechtelijk.
De Kamers van Koophandel vormen vandaag een wereldwijd netwerk van 10.000 kamers die dezelfde missie en filosofie delen. Door deze mondiale aanwezigheid en door voortdurend in te spelen op de zich steeds wijzigende socio-economische context blijven Kamers van Koophandel, nu en in de toekomst, een cruciale rol spelen in de lokale, nationale en internationale economische ontwikkeling als dienstverlenende organisaties en als pleitbezorger van het bedrijfsleven.
Oprichting van de Caemere van de Negotie ende Commercie in Brugge.
Oprichting van Kamers van Koophandel in verschillende steden.
Afschaffing van Kamers van Koophandel en gilden onder Frans bewind.
Napoleon herstelt de Kamers van Koophandel.
Kamers van Koophandel worden officiële organisaties onder het gezag van het Hollandse bewind.
Een koninklijk besluit omschrijft de activiteiten, rechten en plichten van de Kamers.
Overheid schaft publiekrechtelijke Kamers af, maar handelaars en zakenlui over het hele land reageren snel en stichten commerciële verenigingen die vaak de naam Kamer van Koophandel krijgen.
Oprichting door de lokale Kamers van de Nationale Federatie der Kamers voor Handel en Nijverheid van België.
Opstart van het accreditatieprogramma voor de lokale Kamers van Koophandel
begin van fusiebeweging onder kamers.
Federatie neemt activiteiten over van het Verbond der Belgische Kamers van Koophandel in het Buitenland.
Opstart van het accreditatieprogramma voor de Belgische Kamers van Koophandel in het buitenland.
Oprichting van de Voka-alliantie: samenwerking tussen Vlaamse Kamers van Koophandel en het Vlaams Economisch Verbond.
Oprichting van Beci: alliantie van de Brusselse Kamer van Koophandel en het Verbond van Ondernemingen te Brussel.
De kamers van koophandel vormen een wereldwijd netwerk van 10.000 Kamers die dezelfde missie en filosofie delen. Door deze mondiale aanwezigheid en door voortdurend in te spelen op de steeds wijzigende socio-economische context blijven Kamers van Koophandel een cruciale rol spelen in de lokale, nationale en internationale economische ontwikkeling.