Home » Zakendoen in het buitenland » Certificaten van oorsprong

Certificaten van oorsprong

Het certificaat van oorsprong is een document dat de nationaliteit van uw product bewijst, meer bepaald het land van productie, en is in geval van import vaak een vereiste.

Dankzij dit document worden de goederen in het land van bestemming aanvaard en wordt een douanerecht toegepast. Het wordt voornamelijk gebruikt om de goederen in te klaren door de douane.Bij de invoer moet dit document soms worden voorgelegd aan de douaneautoriteiten van bepaalde derde landen. In het kader van een documentair krediet is het nodig om de betaling van de zending te kunnen bekomen.

De kamers van koophandel zijn door de Federale Overheidsdienst Economie gemachtigd om niet-preferentiële oorsprongscertificaten af te geven. Enkel kamermedewerkers die een opleiding hebben gevolgd en met succes een examen hebben afgelegd, kunnen oorsprongscertificaten afgeven. Bovendien worden de kamers regelmatig geaudit door de Federatie en de FOD Economie. Zo garanderen wij dat exporteurs het best mogelijke advies krijgen rond oorsprong en dat de uitgereikte certificaten voldoen aan alle wettelijke vereisten.

Uw oorsprongscertificaat aanvragen en afdrukken in alle comfort

Met onze online applicatie DigiChambers maken we het u gemakkelijk:

  •  u ontvangt certificaten van oorsprong in elektronische vorm en kan ze afdrukken op blanco papier.
  • u hergebruikt oude gegevens
  • u maakt en gebruikt sjablonen
  • u beheert aanvragen dankzij een dashboard dat een eenvoudige en real-time monitoring garandeert
  • u kunt ook uw facturen en andere documenten laten viseren via DigiChambers
  • en dit alles van achter uw bureau, snel en in een beveiligde omgeving.