Over de Kamers van Koophandel
Van ondernemers, voor ondernemers, door ondernemers
Adviseren en steunen
In elke fase van ondernemerschap
Dit is de beste manier om een Kamer van Koophandel te omschrijven.
Van ondernemers, voor ondernemers, door ondernemers
Adviseren en steunen
In elke fase van ondernemerschap
Dit is de beste manier om een Kamer van Koophandel te omschrijven.
De oprichting van een Kamer van Koophandel is het initiatief van ondernemers, die willen samenwerken, die hun regio willen ontwikkelen, die hun belangen willen verdedigen. Kamers helpen bedrijven om samen problemen aan te pakken die te belangrijk zijn voor een onderneming alleen. Kamers van Koophandel worden bestuurd door ondernemers, maar in het belang van het algemene bedrijfsleven en de economische ontwikkeling van de regio, wars van individuele belangen.
De kamers brengen ondernemers en ondernemingen bijeen met het oog op het scheppen van nieuwe kansen en het bevorderen van kruisbestuiving, om hen te helpen en om toegevoegde waarde voor de ondernemingen te creëren. Ze ijveren voor een omgeving waarin vrij ondernemerschap wordt aangemoedigd en willen op die manier fundamenteel bijdragen tot de welvaart en het welzijn in hun regio.
Kamers van Koophandel zijn private bedrijvenorganisaties. Zij maken geen deel uit van de overheid, maar werken er wel nauw mee samen. Om resultaten te bereiken die in het belang zijn van de gemeenschap. Zij spreken voor de ondernemers omdat ze weten dat een gezond ondernemingsklimaat een voorwaarde is voor meer welvaart.
Kamers van koophandel vindt men over heel de wereld. Dit maakt hen uniek. Geen enkele andere bedrijfsorganisatie is tegelijk zo lokaal verankerd en zo wijd vertakt. Daardoor zijn zij goed geplaatst om ondernemingen zowel te helpen met lokale belangenbehartiging als bij hun internationale groei.
Er zijn 38 geaccrediteerde Belgisch-Luxemburgse Kamers van Koophandel in het buitenland. Zij dragen bij tot de bevordering van de bilaterale handel tussen België, Luxemburg, en het land waar zij gevestigd zijn. De Kamers bestaan uit ondernemers die weten wat het is om een bedrijf te runnen in het buitenland. Ze bieden een klankbord en ondersteuning en helpen ondernemers met praktische zaken bij het verkennen van nieuwe markten in het buitenland.
Er zijn 13 geaccrediteerde Kamers van Koophandel in België. Zij behartigen de belangen van ondernemingen op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau. Zij brengen ondernemers met elkaar in contact en bieden een onafhankelijk klankbord. Ze bieden opleidingen en begeleiding, geven advies en organiseren tal van netwerkevents.
Kamers van Koophandel worden gerund voor en door bedrijven. Elk van de kamers heeft zijn eigen identiteit, in functie van de leden en de regio waar zij actief is. Door haar accreditatieprogramma waakt de Federatie erover dat alle kamers hun taken op een professionele en kwalitatieve manier invullen. Accreditatie is een voorwaarde voor een kamer om lid te kunnen zijn van de Federatie.
De accreditatie van de lokale Kamers van Koophandel in België is gebouwd rond 12 principes die elke kamer moet respecteren. Deze principes zijn duidelijk uitgeschreven in een accreditatieprogramma.
Onze 12 accreditatieprincipes:
De accreditatie van de Belgische Kamers van Koophandel in het buitenland steunt op drie grote pijlers: corporate governance, kwalitatieve dienstverlening en constructieve samenwerking met de diplomatieke posten in het buitenland.
Deze accreditatie verloopt in nauwe samenwerking met de Chambre de Commerce du Luxembourg omdat de meeste bilaterale kamers ook de economische en commerciële belangen van het Groothertogdom Luxemburg bevorderen.
Belgische Kamers van Koophandel in het buitenland die de principes van het accreditatieprogramma onderschrijven maar te jong of te klein zijn, kunnen worden toegelaten als geassocieerd lid van de Federatie.
Er zijn 13 geaccrediteerde Kamers van Koophandel in België en 39 geaccrediteerde Belgisch-Luxemburgse Kamers van Koophandel in het buitenland.
Belgische Kamers van Koophandel zijn privaatrechtelijke organisaties. In tegenstelling tot een aantal andere landen is in België lidmaatschap van een Kamer niet verplicht voor bedrijven. Deze vrijheid van lidmaatschap zet Kamers ertoe aan om diensten aan te bieden die een duidelijke meerwaarde hebben voor hun leden.
In België kunnen geen nieuwe Kamers van Koophandel worden opgericht. De 13 bestaande Kamers zijn actief over heel het Belgische grondgebied en hebben een erkenning van de FOD Economie voor de afgifte van oorsprongscertificaten. Een bilaterale Kamer kan lid worden indien zij voldoet aan de voorwaarden van het accreditatieprogramma.