Hoe zie je de gevolgen van de geopolitieke spanningen tussen US en China?
De rivaliteit tussen China en de US heeft in de praktijk een gunstige invloed op de kansen voor Europese bedrijven die zakendoen in en met China. De eb en vloed van de politieke relaties worden uiteraard wel door Europese bedrijven gevoeld en ook door Chinese ondernemingen in Europa, voor wie de Benelux één van de belangrijkste entreepunten is voor de Europese markt. China is zich ervan bewust dat vanuit economisch oogpunt Europa het belangrijkste alternatief is voor de US.
Als groot land heeft China uiteraard ook veel interne uitdagingen (bijvoorbeeld een vergrijzende bevolking en een gebrek aan grondstoffen), en als Covid iets heeft laten zien is het dat het vasthouden aan een politieke agenda ook harde economische gevolgen heeft. Dit is cruciaal, want het economisch welzijn wordt alom gezien als de basis van de steun van de bevolking voor de partij – en in de lange Chinese geschiedenis is dit hoe dynastieën altijd ten val zijn gekomen. De Partij is zich hier altijd van bewust.
Dus op zowel korte als langere termijn verwacht ik dat China zeer open zal staan voor economische samenwerking met Belgische bedrijven. Als Benelux Kamer van Koophandel in China kunnen we hiermee helpen, en werken we, als non-profit netwerk-organisatie voor het bedrijfsleven in China, lokaal nauw samen met organisaties zoals FIT, AWEX en Hub.Brussels om service te verlenen.
Voor meer informatie over de “Benelux Chamber of Commerce in China” en haar netwerk van 350 Benelux ondernemingen in China, kunt u contact opnemen via info@bencham.org