Het ATA carnet

Vlot en intelligent prospecteren buiten Europa?

Al deze situaties zijn voorbeelden van tijdelijke invoer in het buitenland. Indien u daarbij het grondgebied van de Europese Unie verlaat, komen hier heel wat kosten en papierwerk bij kijken. Een ATA-carnet maakt het allemaal een stuk eenvoudiger.

Een ATA-carnet beperkt het oponthoud en de administratieve rompslomp bij tijdelijke invoer tot een minimum. Deze rompslomp is vooral verbonden aan het afsluiten en recupereren van een waarborg per land dat u bezoekt. Het ATA-carnet vervangt al deze individuele waarborgen door één internationaal geldende waarborg. Met één enkel document kan u dus gedurende één jaar reizen in alle landen buiten de EU die lid zijn van de ATA-keten.

Voor meer informatie, contacteer uw kamer van koophandel.

In welke landen kan u een ATA-carnet gebruiken?

Momenteel zijn 76 landen lid van de ATA-keten, waarvan 48 buiten de EU. Hierbij belangrijke bestemmingen zoals de Verenigde Staten, China, India en Zwitserland. Vind de volledige lijst van landen.

U wilt weten hoe een ATA-carnet te gebruiken?

Download de handleiding voor gebruikers of raadpleeg dit pagina.

Klaar om een ATA-carnet te gebruiken?

Vraag het hier aan.

Het gebruik van een ATA-carnet is niet verplicht. U kunt er altijd voor kiezen om uw goederen op de klassieke manier tijdelijk in-en uit te voeren. Ook in landen die geen lid zijn van de ATA-keten moet u op deze manier werken. De procedures en waarborgen hiervoor verschillen van land tot land en kan u bekomen bij de douanediensten van het betrokken land.

Gratis toegang tot eTranslation, het machinevertaalsysteem van de Europese Commissie!
Neem deel aan onze enquête over het effect van covid-19 op Belgische bedrijven in het buitenland!
Covid-19: Een vorm van overmacht?
Oproep aan Belgische firma’s met activiteiten in China
Covid-19: Buitenlandse steunmaatregelen voor ondernemingen
Covid-19: Wij helpen u!
Interregionaal Webinar – Cracking Supply Chain